Datum 12.11.2016 je bil za našo člansko ekipo zagotovo poseben. Po kar 1422 dnevih smo namreč gostili domačo tekmo v 1. SKL za ženske. Zadnjo smo odigrali 26.3.2013 proti ekipi Athlete Celja o kateri lahko več najdete tukaj. Kar nekaj vzporednic lahko povežemo med obema tekmama. Obe sta se odigrali v ŠRC Ježica, kar 6 igralk pa je nastopilo na obeh tekmah – Teja Kropivšek, Lana Kotar, Sara Hodžić, Anja Klavžar in Ela Mičunović so bile že leta 2013 članice naše članske ekipe, medtem ko je Živa Macura takrat igrala za naše tedanje nasprotnice. Našo ekipo je takrat vodil sedanji športni direktor Emir Haskić, kar pomeni, da smo imeli podobnost tudi na klopi.

Vseeno pa je bilo tudi kar nekaj razlik. Če nič drugega, smo 12.11.2016 proti ekipi Janine zabeležili zmago (več–>), s katero smo se povzpeli na tretje mesto 1. SKL za ženske. Zagotovo pa smo podrli tudi rekord zadnjih sezon glede obiskanosti tekme v rednem delu DP, saj se je po uradnih podatkih zbralo 250 gledalcev, verjetno pa je bil v dvorani tudi kakšen več. Drugačen pristop pri organizaciji in številne spremljajoče aktivnosti so navdušile vse zbrane. Česa podobnega ne vidimo niti v prvi moški ligi, tako da lahko optimistično pričakujemo še večji obisk na prihajajočih domačih tekmah.

Kar se tiče tekme, lahko rečem, da so dekleta do zmage prišla rutinirano. V prvem polčasu so prišle do prednosti 18 točk in prikazale nekaj lepih potez ter veliko natančnost pri metu iz razdalje. V tretji četrtini je tempo igre malo padel, nasprotnice pa so uspele razliko zmanjšati. Vseeno zmaga ni bila nikoli pod vprašajem, kar so punce s pametno igro potrdile v zadnjem delu tekme. Na tej tekmi je svojo najboljšo predstavo prikazala Natalia Merkulova, ki je ob izjemnem metu izza črte (4/5) na koncu dosegla 19 točk, še tri igralke pa so presegle mejo desetih točk (Mićunović, Klavžar, Trebec), prav vse pa so doprinesle, da je zmaga ostala doma.

Trenutno se nahajamo sredi premora zaradi reprezentančnih obveznosti, v katerih Ilirijo zastopata Tina Trebec v slovenski reprezentanci in trener Goran Jovanović kot selektor reprezentance Bosne in Hercegovine. Ne dvomim, da vsi veste, da je naši reprezentanci uspel zgodovinski in premierni preboj na Eurobasket 2017, ki bo prihodnje leto junija na Češkem. Suverne tri zmage, pri vseh pa je kot članica prve petorke svoj doprinos dala tudi naša Ilirjanka Tina Trebec. Sinočnja zmaga proti reprezentanci Litve (več–>), je pomenila veliko slavje za žensko košarko v Sloveniji. Na drugi strani je za eno največjih senzacij skorajda poskrbel naš trener Goran Jovanović, ki je z reprezentanco BiH v Ankari skoraj presenetil eno najboljših evropskih reprezentanc zadnjega desetletja. Turčija je slavila šele v podaljšku (več–>), pa še to na podlagi izkušenj. Reprezentanca BiH namreč nastopa prvič po šestih letih, medtem ko Turčija velja za velesilo v ženski košarki in je redna dobitnica kolajn z velikih tekmovanj. Izjemno predstavo reprezentance BiH je prišel pozdraviti tudi nekdanji NBA zvezdnik Hedo Türkoğlu (več–>). Tako Tini kot Goranu čestitamo ter jima želimo obilo uspeha na sredinih tekmah, ko Slovenija gostuje v Latviji, reprezentanca BiH pa doma gosti Izrael.

V času #repke #članice trenirajo pod budnim očesom trenerjev Matjaža Mlakarja ter Roka Razdevška. Danes (20.11.2016) pa se bodo v Mariboru udeležile memoriala Toneta Vončine na katerem bodo odigrali tekmi proti hrvaški Trešnjevki in domačinkam iz Maribora. Žal zaradi #repke ter študijskih obveznosti ter bolezni niti približno ne bomo nastopli v popolni zasedbi, bo pa to priložnost za igralke, ki so v dosedanjem delu igrale manj, možnost za #debi pri članicah pa bodo skoraj gotovo dobile tudi nekatere naše #kadetinje.

Do novoletnega premora bomo odigrali še tri tekme – 3.12. gostujemo v Grosuplju, medtem ko 10.12. in 17.12. gostimo dve domači tekmi – prvo bo na sporedu mestni derbi proti Ježici, zadnjo tekmo pred premorom pa bomo odigrali proti Konjicam.

#vabljeni

zapisal: Emir Haskić

foto: Emina Kandus

(Skupno 161 obiskov, današnjih obiskov 1)